Det ubevidstes kalden på opmærksomhed

“The highest good is the use of the subconscious mind entirely, almost to the exclusion of the conscious mind, which is patterned after those around us. Within the subconscious lies all of one’s oil, one’s fire, one’s flavor, and the measure of divinity allotted to all of us” Patricia Highsmith 1943

Merkur, der gik retrograd den 31. oktober 2019, vendte om for at gå fremad igen den 20. november.  I den retrograde fase er det nærmest kutyme at trafik og kommunikation bøvler. Det er også kutyme at tro at det hører op, når planeten vender fremad igen. Det kan også godt være. Men vi skal jo lige igennem den retrograde strækning og have aktiveret følsomme punkter en gang til.

Retrograde planeter aktiverer strækningen gennem et (eller flere) tegn i alt tre gange under et retrogradforløb, som angiver en proces vi gennemlever hver på sin måde, alt efter hvilket område og hvilke aspekter der bliver aktiveret i det personlige horoskop.  Merkur fortæller, at det er en læreproces,  at se tingene fra en ny vinkel, udvise tålmodighed og ikke mindst gøre det nødvendige – her og nu. Merkur er relativt hurtig i sin bevægelse, så der skal ikke dvæles for længe. Den dybere forståelse af hændelser og følelser vil først indfinde sig på et senere tidspunkt og give stof til at udvide tankeverdenen og erkendelse af at du måske kan klare mere end du troede muligt. Medmindre du trækker offerkortet og falder i den selvmedlidende grøft.  Det sker oftest i vandtegnene Krebs, Skorpion og Fisk.

Under den retrograde rejse, synes jeg at have hørt mange flere udrykninger, der har været mere politi på gaden,  der har været flere uheld, overskrifterne i medierne har været mere end almindeligt voldsomme og ultimative –  fra svindel og drab til statsmænds afgang og eksil.  Måske lægger jeg mærke til det fordi jeg ved hvor Merkur er og jeg derfor har mere opmærksomhed henledt den vej.  Vi ved fra kvantefysikken at en partikel der observeres ændrer adfærd fordi den bliver observeret… måske det gør sig gældende her? Der er i hvert fald en fejlmargin på den konto, som man som astrolog bør tage højde for. Der findes ingen eksakt sandhed – kun observeret sandhed, og den er i høj grad foranderlig.

En ting er de ydre hændelser.  Noget andet hvad det gør ved dig indeni. Hvad er det du skal få øje på i dig selv? Det er Skorpionens ærinde at vise dig det, ved at skabe omstændigheder ud over det sædvanlige. Og det er ikke altid kønt, positivt, let eller hvad du ønskede.  At lukke øjnene for skyggen, er at lukke øjnene for dele af dig selv. At være halv.

Mens Merkur har ligget i Skorpionen (som er mit 5. hus – legehuset, lysten, kunsten og kreativiteten) har jeg kastet mig over en krimiforfatter som har en særlig evne for suspense i fortællinger om den menneskelige psykes sorte sider, opbygget på en måde så man får sympati for skurken. Det er ikke “who done it?”-romaner. De handler om hvordan et menneskes skyggesind kan føre til andre karakterers død og undergang.  Men hvorfor er det så dragende at læse? Det er præcis Skorpionens gebet, at afdække min egen fascination af den side af livet vi i dagligdagen helst vil afvise eksistensen af. I os selv.

Men den findes, skyggen, i alle mennesker. Det plutoniske mørke, der kan få demagoger til at skabe massehysteri der i sidste ende lægger imperier øde. For at fralægge sig ansvaret, når det er gået galt. “Det var ikke mig der gjorde det – det var de andre”.

Det er Patricia Highsmith jeg læser. Hende der skrev romanerne om den charmerende og kamæleonagtige psykopat Tom Ripley. Om “Strangers on af Train” der er filmatiseret af Alfred Hitchcock. Hun har også skrevet romanen “The price of Salt”, filmatiseret under titlen “Carol”. Der er flere andre romaner, hvor man kommer i tvivl om hvem der i grunden manipulerer med hvem (Hvem er Katten, hvem er Musen?).

Highsmith er en mester i at skabe en fortælling om disse sære forbindelser mellem mennesker. Bagefter kan jeg gå en tur ud og se på folk, og tænke over hvad der mon gemmer sig bag den pæne facade… og tænke over hvad der mon gemmer sig bag min…

Merkur er i Skorpionen indtil 7. december 2019. Mars, aktivitets og viljesplaneten, er nu også i starten af Skorpionen, så vi får en god måned mere til fordybelse i mørket, det magiske og det ubevidste.

Søndag Den 24. november vil Mars ligge i Opposition til Uranus mens Månen passerer aspektet samme dag i 3 grader Skorpion/Tyr. Det vil blive en søndag der igen trækker overskrifter – måske især fra finansverdenen. På det personlige plan vil det være en dag med stor rastløshed og overraskelser man ikke lige havde set komme.  Hvorvidt man er direkte involveret i hændelser, afhænger af om der er personlige planeter eller akser i nærheden af dagens aspekt i ens eget horoskop. Det kan handle om et skisma mellem det fysisk sansbare og det ubevidste, eller den virtuelle, digitale, verden og den “virkelige”.

Det ubevidste er et meget meget stort sted, der oftest viser sig i form af drømme eller handlinger vi ikke helt kan forklare hvorfor vi gør.  Jeg er af natur introvert og i de perioder hvor jeg er nødt til at være mere ekstrovert, kan jeg blive lidt fremmedgjort. Det føles som om en del af mig mangler.  Så må jeg hive stikket ud, gøre mig utilgængelig for andre end de nærmeste, være alene. Så kan det ubevidstes tale igen trænge igennem i form af billeder, drømme, stemninger eller hvilket sprog det nu må bruge for at få min opmærksomhed.

Det er der Skorpionen kommer bedst til udtryk – i det ubevidstes – sjæleverdenens –  kalden på opmærksomhed.