Jomfruen

Element – Jord
Dynamik – Bevægelig
Polaritet – Passiv, indadvendt, yin, feminin
Hersker – Merkur
Periode – 23. august-22. september

Har du nu husket…? Pas nu på…! Gør det nu rigtigt…! Sørg for at have tørre sokker med! Husk at vaske hænder – nu skal jeg vise hvordan…!

Jomfruens svada af formaninger skingrer gennem gangene mens hun tripper med rappe skridt til næste opgave hun har pålagt sig selv at udføre til punkt og prikke. Der er ingen slinger i valsen når der skal vaskes, stryges, laves sunde helseretter med vitaminer og kalorier regnet nøje ud.

Jomfruen katalogiserer, kategoriserer, tæller og laver lister. Det er Dyrekredsens bogholder, regnskabsfører, arkivar og rengøringsalf. Vi har fat i en uundværlig stemme i koret af stjernetegn. Hvor ville vi være hvis livets praktiske sider ikke blev udført – derhjemme som ude i samfundet. Jomfruen er kontorets blæksprutte med overskud nok til at gøre et ordentligt og pertentligt stykke arbejde.

Jomfrumusikeren er den der holder takten i orkestret. Og de gammeldags typografer der satte avisen i hånden med små blyblokke i sættekasser må have haft jomfruegenskaber – ellers ville der være mange flere fejl. Bibliotekaren har helt styr på decimalklassesystemet og kan se for sit indre blik, hvor bogen står. Måske ved hun også hvad der står i indholdsfortegnelserne. Softwareprogrammører må have stærke jomfrutræk – ellers kunne man ikke holde ud at skrive linje efter linje i kodesprog – omhu og tålmodighed er en unik egenskab at besidde.

Jomfruer bliver betragtet som kedelige. For mit indre blik har jeg den stramme knold og det sammenbidte ansigt, den grå mus der tavst og usynligt sørger for at hjulene bliver smurt i virksomhedens maskineri – uden at vente tak. Ja, det er selvfølgelig en karikatur af en arketype: den effektive sekretær.

Jomfruen interesserer sig for statistikker, mængder, sammenligninger og analyser. Hun kan være kritisk – ER kritisk – men det betyder blot at hun fordrer kvalitet fremfor kvantitet. Hun er stilren og upåfaldende, arbejdsom og dygtig.

Sundhed og helse er kerneområder for Jomfrutegnet. Derfor kaldes det også for sygeplejersketegnet. Ikke som den omsorgsfulde, empatiske sygeplejerske, men den effektive, der ikke laver fejl i medicindoseringer og i det hele taget gør hvad der er brug for. Hverken mere eller mindre.

Jomfruen har at gøre med hverdagslivets såkaldte petitesser, der, hvis de ikke blev udført ville kunne mærkes at de mangler. Hvis rengøringspersonalet strejker, så går der ikke lang tid før institutionerne lukker – og så lukker samfundet kort efter. Det er dem der gider gøre en ekstra indsats fordi de ikke kan lade være. Det er deres natur at være sådan.

Når Jomfruen går i skole, så lærer hun tingene lineært – fra en ende af. Det sker i logisk rækkefølge og ved at studere og huske nøje, hvad hun har læst og lært. Først når grunden er lagt kan hun begynde at danne sin egen mening – og kommer hun i tvivl kan hun konsultere sine nøjagtige og sirlige noter fra hele studietiden.

Modsat Jomfrutegnet har vi Fiskene og tilsammen danner de et slags fællesskab – Jomfruen sørger for menneskelige fysiske behov og Fiskene for de spirituelle. For at være et spirituelt menneske, er det nødvendigt at være godt forankret i jorden – ellers kan det blive til sværmeri, fantasteri og ultimativt til religiøs psykose. Jomfruen er en nødvendighed.

Jomfru-Fisk kan også kaldes for “medfølelsens akse” – det er her vi tager os af hinandens behov, fysiske som ikke fysiske, på tværs af skel og grænser.