Krebsen

Element – Vand
Dynamik – Kardinal
Polaritet – Passiv, indadvendt, yin, feminin
Hersker – Månen
Periode – 21. juni – 22. juli

Krebsen har iført sig natdragt og hjemmetøfler, nu klar til at hygge på sofaen med en god kop te og en film efter en lang dag. Krebsen har sørget for at alle kollegerne på arbejdet har det godt – hørt på deres kvaler med børnene, de gamle forældre, deres dårligdomme, deres stress over chefen. Krebsen har holdt hånd og delt lommetørklæder ud, sørget for kaffe – foruden at have passet sit eget arbejde.

Den spekulerer stadig på hvordan det går de andre, mens filmen glider forbi – den følger slet ikke med i den, fordi tankerne fører andre steder hen. Krebsen slukker fjernsynet og indtager sin lune og trygge seng med de mange puder og den bløde dundyne.

Krebsen trives med at tage sig af andre – det er dens ilt. Men det kan kamme over og blive til sin modsætning, hvor den er mere optaget af sig selv og sine egne skavanker. Når den giver omsorg over evne og glemmer sig selv, eller for at få noget igen, så kan en lille martyr dukke frem. Så vil Krebsen, indirekte men højlydt, gøre opmærksom på hvor dårligt den har det og hvor meget den har gjort for andre – uden at få et ord til tak…synes den. Så kan den blive en evigt beklagende jammerkommode, der kræver at man tager hensyn til allergier og fordøjelsesbesvær og ikke tåler det ene og det andet.

Og ja, fordøjelsen hører til Krebsens tegn, så det er ikke ualmindeligt at symptomer på ubalance opstår på det område.

Krebsen er sensitiv og medfølende. Indtryk af hændelser fra omverdenen kan ramme hårdt, også uden at det berører den personligt. En dødelig epidemi langt væk i Afrika, for eksempel, kan trigge følelser og tårer.

Men så er det at den kan bruge skjoldet og beskytte sig. Enten ved at trække sig ind i sig selv, blive utilnærmelig og kontaktsvær eller ved at erkende sin sensitivitet og lære at sige fra. Det er en fornem egenskab at kunne sætte sig i andres sted – men at overdrive den side og glemme selvomsorgen, giver bagslag. Krebsen kan med alder og erfaring lære, at skelne mellem egne og andres følelser og holde ligevægten.

Som kardinalt tegn har Krebsen evnen til at gå foran, lede og fordele opgaverne, lægge planer for behandlinger og projekter. Den ved – indefra – hvad der er brug for og får arbejdet gjort effektivt og respektfuldt.

Men hvorfor kalder vi den for Krebs? Ordet Cancer, som er tegnets latinske oprindelse, betyder krabbe. Og så begynder noget at dæmre i forhold til tydningen af “krebsens tegn”. Krabben går sidelæns og føler sig frem. Den braser ikke lige ind i et rum eller situation – tripper måske lidt frem og tilbage og mærker efter hvad det næste skridt er. Så der kan være god mening i at kontemplere “krebs” versus “krabbe” som symbolske dyr i zodiaken.