Noget om femte hus

Lad os bare kaste os ud i legen.  I horoskopets femte hus, er vi i sportens, legens, kreativitetens, lystens og børnenes hus. Det er her vi flirter – ikke bare med hinanden, men også med ideer, tanker og impulser.  Femte hus er værkstedet hvor de spirende kræfter tumler sig.  Det er her vi afprøver, eksperimenterer, går på opdagelse, udtænker vilde scenarier, bygger luftkasteller og fantasifulde huse – ligesom da vi var børn.

Femte hus er børnenes hus – måske siger det ikke så meget om hvor mange børn du får – det ved jeg faktisk ikke noget om, men det siger måske noget om hvordan de børn du får har det.  Og især hvordan du har det med dem. Det kan endvidere sige noget om, hvordan du har det med din egen barnlighed i voksenlivet og hvordan du udtrykker dig. Det er i femte hus vi skaber nyt – uanset om det er en roman, et maleri, en skulptur, en sang eller et nyt lille menneske.

En workshop på I.C. Instituttet i Ringstedgade, ledet af Eva Ganvig og Cathrine Oppenheim gav mig ny indsigt i horoskopets femte hus.

På samme måde som beskrevet i “noget om ottende hus“, startede workshoppen med en brainstorm.  Hvad ved vi i forvejen om femte hus. Det kom der en hel tavlefuld ord op om, lige fra farven orange over sport og spil til sex og erotik. Og altså børn.

Efterfølgende havde de søde workshopledere arrangeret dans til en række forskellige musiknumre for at få gang i kroppen og fantasien.  Det gav anledning til meget grin og sjov og en skøn løssluppen stemning.  Så var vi klar til den indre rejse. En imagination ind i vores eget femte hus for at se hvad der gemmer sig der.

Vi sætter os godt tilrette og lukker øjnene. Cathrine guider. Vi begynder:

En energistrøm nede fra fodsålerne strømmer op igennem min krop. Den standser ved lænden og ligesom roterer i en spiral nogle gange hvorpå en finere strøm bevæger sig videre opad langs rygraden til indersiden af kraniets top. En lille åbning på toppen af issen lader små energispirer strømme ud, de bliver til grene og kviste med fine grønne skud. Det er som at se et træ folde sig ud over mit hoved. Det kilder. Jeg kommer til at le. Kanalen er åben.

Nu ser jeg at jeg går på en skovsti langs noget vand. Ved enden af stien toner et træhus frem. Det er gammelt og slidt. Lidt skævt, med to små tårne, en kvist og foran en veranda. Farverne på huset er falmede og flere steder er malingen skallet af. Ellers er indtrykket som jeg forestiller mig Pippi Langstrømpes Villa Villekulla.

Cathrine stemme siger: gå ind i huset og ind i rummet til venstre. Det er mit værelse som det så ud da jeg var barn.  Jeg kommer ind i mit værelse fra tiden i Berlin – da jeg var 5-6 år. Alle min legesager er der. Bamser, biler, farveblyanter,  ting og sager i træ og metal, som vi havde det i 1960’erne. På væggen hænger et stort spejl. Der hvor jeg klædte mig ud. I denne fantasi får jeg lyst til at gå ind i spejlet og se hvad der er bagved. – en grøn eng i et skovbryn, og jeg er klædt ud som en ung ridder eller prins. Jeg skal ud af værelset igen og Cathrine opfordrer til at tage en genstand med. Jeg finder den blokfløjte, som har ligget ude på græsset i haven, så den er blevet skrammet og skjoldet.

Efter den oplevelse beder Cathrine os om at betræde værelset til højre for indgangen – det er det voksne legeværelse.
Jeg kommer direkte ind i et bibliotek. Bøger fra gulv til loft. To højtsiddende vinduer. To dybe lænestole og en skrivepult.  Det er et rum jeg kender – og elsker at være i. Men jeg er ikke alene. Jeg ser hvordan skikkelser kommer ud af bøgerne, ud af reolerne. Tycho Brahe, Steno, Marie Curie, Sokrates, Platon… alverdens tænkere med alverdens viden viser sig. Jeg fornemmer en frydefuld rislen i kroppen. Mine bøger, mine venner, er her. Inden jeg forlader værelset skal jeg igen tage noget med. Jeg får øje på et par vandresko, en stråhat og en rygsæk – ja, det er tid at komme ud at gå og slippe tankegodset løs.

Her slutter fantasirejsen.

Efterfølgende deler vi oplevelsen i gruppen – med vores eget horoskop sat op på skærmen. Da jeg fortæller min historie, udbryder Cathrine: “du beskriver jo dit 12. hus”. Og det er rigtigt. Jeg har beskrevet min femte-hus-hersker, som er Venus  i Tvillingen i 12. hus. Jeg har en stor kærlighed til bøger, antikvariater og biblioteker. Så er det af mindre betydning hvilke planeter der er rent faktisk ligger i det femte hus. Husherskeren danner et baggrundstæppe for femtehus-aktivitet, og altså min kærlighed (Venus) til bl.a. bøger eller generelt viden (Tvilling). Neptun (transcendens) befinder sig i mit femte hus –  jeg holder meget af den her slags fantasirejser og dybdepsykologisk leg med symboler.

Men hvor blev det med børnene af? Jo, jeg har et barn, en nu voksen søn, og det pudsige er at han har ascendanten i Tvillingen – netop det tegn hvor min femtehushersker er placeret.