September 2017 i astrologisk lys

Så kom september og vejret stemmer endelig overens med årstiden. Køligheden og den klare himmel, træernes gulnende løv vil om kort tid omsætte det alt for grønne til et farveorgie af rødt og orange. Der er i skrivende stund tyve dage til jævndøgn (22.september). Energiernes tilbagetrækning er allerede begyndt.  Der er mange astrologiske faktorer i spil i denne tid – det er umuligt at overskue det hele, men her er nogle særlige træk at lægge mærke til:

Solen er for længst gået fra den iltre Løve over i en mere afmålt Jomfru og  der er ligesom en afventende holdning, idet Merkur i retrograd bevægelse nu er gået tilbage over tegngrænsen fra en kort visit i Jomfruen og baglæns ind i Løven, tilbage på den samme grad der optog solformørkelsen i august.  Her er Mars ankommet til et rendezvous med Merkur og en, på en måde velmenende, trigon til Uranus.

Solformørkelsen, som jeg skrev om i et tidligere indlæg, har stadig noget at skulle have sagt. Det er stadig et sensitivt sted i dyrekredsen der bliver trigget en gang til den 3. september 2017. Nymånen, som solformørkelsen også er, har i særlig grad kvitteret med orkan og oversvømmelser i bl.a. Indien, Bangladesh, Nepal og Texas. Det er det helt store tidevand vi ser – som vi ved, er tidevandet knyttet til månens cyklus.

Men når Mars og Merkur støder sammen på Regulus (kongestjernen, der er forbundet med hævn for krænkelse), netop på det sted hvor solformørkelsen fandt sted, kan vi forvente at der bliver talt vrede ord. Trigonen, som er et flow-aspekt, til Uranus i 28 grader Vædder, giver skænderiet et twist af noget uforudsigeligt, oprørsk og frigørende, men ikke nødvendigvis farligt. Det er ordstrid, der vises her. Nok er nok – men hvem er det nok for? Det må vi vente og se. Merkur kommer til at lægge sig fast på de 28 grader Løve mens den gør klar til at vende om og bevæge sig fremad igen. Vendingen sker den 5. september. Det vil give noget lettelse i den trafikale og kommunikative inerti.  Den 10. september er planeten, der sender beskeder hid og did, inde i Jomfruen igen og bliver mindre vild. Mars går forud ind i Jomfruen den 6. september, samtidig med at der er fuldmåne. Det lægger en dæmper på gemytterne. Men der er mere. Den 16. september får vi et verbalt slagsmål igen. Denne gang vil det være med meget mere omtanke og fokus, med Jomfruens mere afdæmpede tone og i Merkurs ordenselskende hjemmetegn. Vil nogen give indrømmelser? Sige undskyld?

Hvis du i dit horoskop har personlige planeter eller akser på de 28 grader Løve, Vandbærer, Tyr, Skorpion vil du nok kunne mærke det som udbrud af irritation, vrede, hævntørst – så stop op og træk vejret før du handler… TÆNK dig om. Og vent med Den Store Samtale til efter den 10. september, hvor emotionerne vil have lagt sig igen.

Der er mere i September. Solen i Jomfruen vil den 5. september gå i opposition til Neptun i Fiskene på 12 grader – det er et årligt tilbagevendende aspekt, og den 6. september er der fuldmåne i Fiskene præcis på samme Neptun. I Jomfruen handler det om at se detaljerne i en sag, gå i petitesser, sætte rammer og regler. Overfor Neptun i Fiskene, der overhovedet ikke kender til detaljer og grænser kan udfordringen være at overbevise den empatiske, men måske også naive folkesjæl (Månen), om vigtigheden af at sørge for det nærmeste. Neptun i Fisk siger “vi er Et. Når du lider, så gør det også ondt på mig” mens Jomfruen siger ” jeg kan godt se at du lider og jeg vil gerne lindre din smerte, men først må jeg sørge for mig selv, ellers nytter det ikke noget”. Forsøm ikke dig selv i processen. Gør dine hverdagsting, stå op, vask dig, red din seng, giv dine nærmeste og dig selv næring og kærlighed. Florence Nightingale skal også spise og sove.

Tænk globalt – ja, men pas på ubrugelig følelsesoversvømmelse, med risiko for øllebrødsbarmhjertighed og bjørnetjenester (altså de dårlige, evt forværrende, tjenester gjort i god tro og mening) – og handl lokalt, med forstand og omtanke, der hvor du er. Det er det, den pragmatiske Jomfru gør så godt.

Vi er ikke færdige med septembers aspekter. Jupiter og Uranus vil mødes i en opposition for tredje og sidste gang i denne runde. De to forrige var i august 2016 og marts 2017. Måske vil vi se flere teknologiske nyskabelser blive sat i værk – måske noget der blev opfundet for 7 år siden, i 2010, under konjunktionen, der fandt sted lige på tegngrænsen mellem Fiskene (afslutninger) og Vædderen (begyndelser), noget der har ligget og modnet på testniveau. Hvad mon det kan være? Selvkørende biler? Tagsten med indbyggede solceller? Nye former for energiforsyning? Det fossile brændstofs endeligt? Kommer der endelig flere elbiler på vejene? Der er nok at fundere over og holde øje med i de kreative ingeniørers og naturvidenskabers verden. Der kan være noget nyt vi endnu ikke har set – Uranus er jo overraskelsernes planet.

Den 20. september er der en ophobning af planeter i Jomfruen – Venus, Mars, Merkur, Sol – og nymåne igen. Nu bliver der virkelig brug for Jomfruens skelneevne, fordi Neptun fra Fiskenes tegn lige overfor, kan vise at det her fænomen “fake news” bliver ekstra aktuelt. Hvad vi får at vide er ikke nødvendigvis sandhed og “nogen” forsøger at sløre de faktiske forhold – hvor og hvordan ved jeg ikke – men vær særligt vågen på de sociale medier og opmærksom på om det du reagerer på og deler nu også er sandt. Vi er alle med til at kolportere falske oplysninger hvis vi ikke ser os ordentligt for, og blot reagerer med følelser før forstand.

Det var det for nu. Det er muligt at jeg vil lave en kort prognose i starten af hver måned. Jeg er ikke fan af at blive låst fast i forpligtende mønstre og forventninger – hverken fra mig selv eller andre – men der er nu noget godt ved gentagelser. Lige nu er vi i Jomfruens måned hvor gentagelser er guf. Næste måned er Vægt – så der kan jeg komme i tvivl igen. Vi ser hvad der sker – og hvad der er at skrive om.